TV-dokumentti 1960-luvulta

1960-luvun alkupuolella Yleisradio teki tv-dokumentin Ilmajoen Könnit ja Könnin kellot. Ohjelma sai erinomaiset arvostelut aikoinaan. YLE:n arkistosta on saatu lupa käyttää ohjelmaa sukuseuramme tarkoituksiin.

Suomen Yleisradion televisio-osasto otti v. 1963 yhteyttä Könninsuvun edustajiin Könnin mestareita käsittelevän dokumenttiohjelman tekemisen merkeissä. Toimittajana alunperin puolen tunnin ohjelmaksi suunnitellussa tv-ohjelmassa oli Veikko Roivas.

Ohjelmaa tehtiin mittavan tekijäkunnan voimin mm. juhannusviikolla 1963, jolloin kuvauksia tehtiin päivittäin Yli-Könnillä Ilmajoella. Kuvauksia tehtiin myös muualla Ilmajoella, Vaasan museossa ja Helsingissä, jossa kuvattiin erityisesti Valtioneuvoston tornikelloa.

Mestari-Könni Kosti Könni ja I oltermanni Yrjö Könni esiintyvät ohjelmassa, samoin sen hetkisiä kellontekijöitä kuvattiin ja haastateltiin töidensä parissa. Aineistoa kertyi niin runsaasti, että tv-ohjelma valmistui 45 minuutin pituisena. Ohjelma sai ensiesityksensä jälkeen runsaasti kiitosta katselijoilta ja se esitettiinkin uusintana 1965.

Ohjelma löytyi YLE:n arkistosta noin 50 vuoden jälkeen ensiesityksestä. Ohjelma on katsottavissa kolmessa osassa. Selostaja on Kauko Saarentaus, kuvaussuunnittelija Kimmo Simula, äänisuunnittelija Pentti Vanhanen ja ohjaaja Veikko Roivas.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areena -palvelussa: https://areena.yle.fi/1-50111504