Könnin Juhlakirja on menossa painoon, mutta tapahtumat Könnin kellojen ympärillä eivät lopu ja tarinoita syntyy koko ajan.
Kirjaan ei ehtinyt tieto siitä, että Helsingin Tuomiokirkkoon ( Nikolain kirkkoon) Juho Yli-Könnin rakentama kellokoneisto on siirretty Espoon Kellomuseosta takaisin Helsingin seurakunnan hallintaan ja on nyt tuomiokirkon kryptassa.
Kirkko ja kaupunki -lehti kertoo:
Pääsuntio Petri Oittinen neuvoo paikan, johon koneisto sijoitetaan näytteille. Paikka on kryptan eteläsiivessä, alttarisyvennyksessä. Nyt koneistoa suojaamaan asetetaan tilapäisesti tuoleja. Kohta sen ympärille rakennetaan lasinen vitriini.
Vaikka lause kuulostaa vähän pehmolta, niin kai voi sanoa, että kello palaa nyt kotiin. Alun perin 1841 se vietiin vintille. Nyt se päätyy kellariin, kryptaan, joka on sille arvokas paikka. Museomestari, kelloseppä Rami Laitinen laatii vitriiniin esittelytekstin kellosta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, Oittinen kertoo.
Tornikello on pitkään ollut Espoossa sijaitsevassa Suomen Kellomuseossa. Museonjohtaja Essi Pullisen mukaan kello palautetaan tuomiokirkkoseurakunnan haltuun, koska museon kokoelmat muuttavat ja myös näyttelytoimintaa uudistetaan. Museolla on yli 10 000 esinettä, joita halutaan saada näytteille erikoisnäyttelyiden ja teemojen kautta.
– Museo on nyt tämän vuoksi kiinni vuoden loppuun. Katsoimme, että oli sopiva hetki palauttaa kello alkuperäiseen kotipaikkaansa, Pullinen sanoo.
Juhlakirjasta voitte lukea, ettei kellokoneiston tarinassa ole pelkästään auringonpaistetta ja koneisto olisi jo romuna, ellei kellomuseo ja Veikko Ahoniemi olisi sitä pelastanut jälkipolville. Eräs ongelma oli varmaan se, että kellon omisti kaupunki, eikä kirkko kokenut tehtäväkseen siitä huolehtia ja niinpä se oli unohtua syrjäiseen varastoon puulaatikkoon pakattuna, vaikka sen olisi voinut korjata ja ottaa käyttöön jossain muussa kirkontornissa. Useimmat Könnien tekemät koneistot ovat käytössä edelleen.
Lisää tarinaa näistä uudessa Juhlakirjassa. Pääset tilaamaan Juhlakirjan tästä.