Könnin sukukokous järjestettiin lauantaina 1.9.2012 Ostrobotnialla Helsingissä. Sukukokouksen ohjelman kannet ja sisältö sekä valokuvia on tallennettu muistoksi yhteisestä tapaamisesta.
Sukukokouspäivän kulku
Jo hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan alkua olivat 100-vuotiaan Ostrobotnian perinteikkäät ja jykevät tilat valmiina vastaanottamaan Könninsuvun XV sukukokouksen juhlaväen lauantaina syyskuun 1. päivänä vuonna 2012. Könniläisen lämminhenkisen vastaanoton jälkeen suvun jäsenet siirtyivät juhlakerrokseen, jossa sukukammari odotti sukutuotteineen, esittelyineen. Paikalla olivat Suomen Kellomuseon asiantuntija Veikko Ahoniemi vastaamassa jälleen könniläisten kysymyksiin ja toki oltermannikunnan edustajat mm. sukuarkiston suunnitelmien, jäsenrekisterin asioiden ja muiden sukuasioiden hoitamisien merkeissä. Yhdelle pöydälle oli sijoitettu laadukkaat arpajaispalkinnot, jotka innostivat sukua arpojen ostoon. Valtioneuvoston tornikellon korjausprojektin v. 2010-2011 yhteydessä valmistettu havainnollinen ja hyvin informatiivinen taulu oli lainassa Kellomuseolta. Tämä kultaajamestari Raimo Snellmanin valmistama Valtioneuvoston tiloissa tornikellon huollon ajan ollut esittelytaulu oli suuren mielenkiinnon kohteena sukukammarissa koko päivän ajan.
Pian alkoivat kansallispukuiset Yli-Rahnaston jälkipolvien pelimannit sisääntulomusiikin juhlasalin puolella. Monessa sukukokouksessa esiintyneet pelimannit loivat juhlatilaan sen juhlatunnelman, jota tulijat olivat odottaneet. Sukukuulumisia vaihdettiin salissa, eteisessä, missä milloinkin ja vähin erin siirryttiin lounaan pariin.
Maittavan aterian jälkeen kokoonnuimme vihreät sukukokouspinssit rinnassamme salin puolelle kuulemaan sukukokousesitelmiä. Ensin kultaajamestari Raimo Snellman puhui aiheesta Kello, kulta ja kultaus. Snellman toimii vanhoihin lehtikultausmetodeihin erikoistuneessa kultaustyöhuoneessaan. Kultaajamestari esitteli mielenkiintoisesti omaa erikoisaluettaan havainnollisin esimerkein. Yleisölle osoitettu arvaustehtävä hämmästytti valtaosaa kuulijoista. Kyse oli arvuuttelusta, kuinka monta lehtikultakerrosta on millin paksuisessa lehtikultanipussa. Ja hämmästyttävän paljonhan niitä on!
Hyvin tunnettu ja laajalla kirjallisella tuotannollaan ansioitunut oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikola jatkoi aiheesta Aika historiallisena ilmiönä. Ihmisten aikakäsitysten, ajan mittaamisen ja mallintamisen filosofinen käsittely tempaisi kuulijat mukaansa pohtimaan käsitettä Aika professorimaisen syvällisesti ja monipuolisesti ja luennoitsijan johdolla samalla kuitenkin yleistajuisesti.
Ennen kahvitarjoiluun siirtymistä suvulle esiteltiin Carl Oskar Glasbergin elämäntyötä koskevaa tutkimusta tekevä Keijo Peura. Suku toivotti hänelle hyvää menestystä tutkimustyössään. Samoin toivoimme yhdessä, että kaikki, joilla on tutkimustyötä mahdollisesti auttavaa tietoa, olisivat yhteyksissä Peuraan.
Iltapäiväkahvin jälkeen kokoonnuimme varsinaiseen sukukokoukseen. Sukuseuran asiat käsiteltiin rekisteröidyn sukuseuran sääntöjen mukaisessa järjestyksessä. Sukukokouksen puheenjohtajaksi kutsuttiin Lauri Jouppi ja sihteeriksi Sirkka Kumpula. Oltermannikunnan asioiden esittelyt tekivät Mestari-Könni Pekka Könni ja I oltermanni Martti Koskenkorva. Pekka Könni, aiemman ilmoituksensa mukaisesti, ei ollut enää käytettävissä uudeksi Mestari-Könniksi toimittuaan tehtävässä jo 19 vuotta. Mestari-Könniksi valittiin Martti Koskenkorva ja I oltermanniksi Lauri Jouppi. Vanha oltermannikunta jatkoi muilta osin samana paitsi, että Pentti Pohto ja Hanna Keisala ilmoittivat, etteivät ole käytössä oltermannitehtävään seuraavalle kaudelle. Uusiksi oltermanneiksi valittiin Outi Könni ja Juha Pohto. Kaikki valinnat tehtiin yksimielisesti. Uusi Mestari-Könni Martti Koskenkorva kiitti Pekka Könniä lämpimin sanoin monivuotisesta, ansiokkaasta sukuseuran luottamustehtävän hoidosta.
Varsinaisen sukukokousosan päätteeksi saimme kuulla Yli-Rahnaston jälkipolvien pelimannien esittämänä polskat Könnin vaari, Aleksanteri Könni ja Kirkkoherra Wegelius, jotka kaikki ovat Samuel Rinta-Nikkolan v. 1809 nuottikirjasta. Erinomaisen musiikkiesityksen jälkeen I oltermanni Lauri Jouppi luennoi aiheesta Aika aforismeina ja sananlaskuina kansan suussa. Puheenvuorossa esiteltiin kellotauluissa esiintyneiden mietelauseiden lisäksi eri aikakausien ja maiden aikaan liittyviä aforismeja, joihin puhuja oli tutustunut mm. VIII polven könniläisen valokuvaaja Esko Koiviston taidevalokuvakirjan tekemisen yhteydessä.
Tilaisuuden päätteeksi lauloimme yhdessä perinteisen ketjulaulumme eli Könniläisten sukuvärsyn.
Mukava- ja lämminhenkisen sukukokouspäivän päättyessä Helsingin taivas oli ehtinyt hyvinkin harmaaksi, mutta päivän mielenkiintoinen ja monipuolinen anti oli jo koettu eikä niitä tilaisuuden muistoja muutama sadepisara mihinkään sulattanut. Juhlatilojen tyhjentyessä vanhan oltermannikunnan tilaisuuden päävastuulliset Liisa Kupiainen ja Pentti Pohto neuvokkaan avustajajoukkonsa kera saattoivat olla tyytyväisiä huolellisesti ja hyvin tehdyistä sukukokousvalmisteluista ja päivän ohjelman läpiviennistä.
Sukukokous oli erittäin onnistunut ja mieliinpainuva.