Sukukirjat
Könnin suku: sukuhistoria ja sukuluettelo, julkaisija Könnin suvun Oltermannikunta, Vaasa 1949, Vaasan Kirjapaino. Sukuhistorian kirjoittaja ja sukututkimuksen suorittaja fil.maist. Jaakko Laurila sekä toimittaja ja sukutauluston laatija toimituspäällikkö, Mestari-Könni Kosti Könni.
Könnin suku: sukuhistoria ja sukuluettelo, toinen laitos ensimmäisen v. 1949 julkaistun laitoksen pohjalta toimittanut Leena Rajala, o.s. Vähä-Koivisto, julkaisija Könnin suvun Oltermannikunta, Vaasa Oy 1988.
Muu Könnien kirjallisuus
Könnin suvun Mestari-Könni Martti Koskenkorva on saanut valmiiksi kolmiosaisen kirjasarjan, joka alkaa Könneistä kertovalla ensimmäisellä osalla Salattu Perintö ja jatkuu samojen henkilöiden seikkailuna ensin toisessa osassa Valmistettu Koskenkorvalla ja sitten kolmannen osan Takaaja-kirjan pankkikriisien pyörteissä. Lue näytteet kirjoista ja tilaa kirjoja kirjailijan blogin kautta: marttikoskenkorva.wordpress.com Jo kirjoitettujen kirjojen lisäksi kirjailija kertoo blogeissaan neljännen kirjan syntyvaiheista ja taustatutkimuksista. Kirja palaa voimakkaasti Könni -aiheeseen ja ensimmäisen osan löydös Könnien salainen resepti raudan karkaisuun olikin vain jäävuorenhuippu. Kirjassa todistetaan mm, että Könnien taidot ja keksinnöt olisivat voineet pelastaa myös Titanicin!!??
Alamäki Hessa, Könnim pirut ja Poika-Juusee, kustantaja Maikoon äitee, K.F. Puromiehen Kirjapaino O.Y. Helsinki 1932.
Malkola Eero, Ilmajoen Könnit, maankuulut kellomestarit, artikkeli Etelä-Pohjanmaan maakuntaliiton julkaisussa Kytösavut XIV vuonna 1983, painettu myös vihkosena, kustantaja Aallon patteriston perinnetoimikunta, Kirjapaino IL-MO Ilmajoki 1996.
Renkola Arvo, Könnin kuokkamiehen jäljillä. Perimätietoon perustuvaa asutushistoriaa Ilmajoen pitäjän pohjoiskulmalta, Ilmajoki-seura, Ilmajoki 1986.
Koivisto Esko, Aikarauta: Valokuvakirja Könnin kellomestareiden töistä kuvin ja sanoin, teksti suomi, ruotsi, englanti, Esko Koivisto, Kirkkonummi 2009. Kahdeksannen polven könniläisen kunnianosoitus alkukönniläiselle kellotuotannolle ollen valokuvaajalle itselleen samalla matka omille sukujuurilleen. Kiitetty taidevalokuvateos ilmestyi Seinäjoella pidettyyn XIV sukukokoukseen syksyllä 2009. Valokuvakirja on saanut myös kansainvälistä tunnettuutta kuuluessaan tänään kellomuseoiden kokoelmiin mm. USAssa, Englannissa, Ranskassa ja Saksassa. Myös Ruotsin Kansallismuseosta Tukholmasta teos löytyy.
Kirjat, joissa Könnit ovat esillä
Könnin sukuun liittyviä tarinoita ja henkilöitä on esillä useissa kirjoissa ja kertomuksissa. Esimerkiksi Aleksis Kivi kirjoitti teoksessaan Seitsemän veljestä Könnin kuokkamiehestä.
Kunnas Mauri, Majatalon väki ja kaappikellon kummitukset, Otava 2007. Kunnaksen loistava kuvakirja, jossa talon emäntä, Fiina -rouva, ostaa huutokaupasta kuningas Sarvijaakon aikaisen kaappikellon. Mitä sitten tapahtuukaan …!?
Laukka Maria, Ahvonen-Mäkiö Leena ja Mäkiö Erkki, Suutari, räätäli…, WSOY 1986.
Uspenski Eduard, Takuumiehet, Kustannusosakeyhtiö Otava 2006. Alkuperäisteoksen Garantijnyje tselovetski, Moskova 1975 suomentanut Martti Anhava. Yksi pienistä takuumiehistä, jotka asuvat erilaisissa laitteissa, autoissa, jääkaapeissa, kelloissa jne., on nimeltään Könni. Heidän tehtävänsä on huoltaa koneita niin kauan kuin takuu on voimassa, sen jälkeen he palaavat tehtaalle. Isot ihmiset eivät tiedä mitään tästä väestä. Kellon isännän nimi on Esaias Hesekielinpoika Könni.
Opinnäytteitä ja tutkimuksia
Björk Mikael, ”Smedernas förlofvade land”, Om en finsk tidningsartikel om smeder år 1841. Kandidatuppsats i historia, Historiska institutionen, Helsingfors universitet 2007.
Räihä Jorma, Könnin valmistamat pöytä- ja taskukellot, Taidehistorian pro-gradu työ, Helsinki 1995.